EkoNu! nyhetsbrev - Februari 2018

Vintriga februarihälsningar från Projekt EkoNu!

Vi har rivstartat året med flera små ekoinfotillfällen i Österbotten med sammanlagt drygt 45 deltagare och en mycket lyckad eko- och närmatsvecka i Nykarleby där åtminstone 70 % av råvarorna var ekologiska.

I årets första nyhetsbrev söker vi ekogårdar som kan hålla öppna dörrar under Finska Naturens Dag 25 augusti och så vill vi tipsa er om årets Ekotankesmedja som ordnas den 28 mars i Helsingfors.

Ekogårdar - delta i naturens dag i augusti!

Den finska naturens dag firas i år lördagen den 25 augusti. Då får ekogårdar igen möjlighet att hålla öppet hus.
Nu söker vi gårdar runt om i landet som vill delta i evenemanget! 
Målet är att 50 ekogårdar ska slå upp sina dörrar för allmänheten i augusti i år.

Blev du intresserad? För närmare info se brevet från Jord-och skogsbruksministeriet

Lyckad eko- och närmatsvecka i Nykarleby

I slutet av januari 2018 arragerade projektet EkoNu! tillsammans med Nykarleby stad en eko- och närmatsvecka där man ville synliggöra ekologiska och närproducerade råvaror. Hela veckan serverade Carleborgsskolcenter dagis- och skolbarnen lunch som var tillredd av lokala råvaror som i de flesta fall också var ekologiska. 1 200 portioner tillreddes dagligen i detta storkök och till sin hjälp i köket hade personalen EkoNu!:s nya medarbetare Julien Huèber. Julien är fransk matinspiratör och känd från Sverges Mästerkock.
Projektet EkoNu! hjälpte till med kontakten till producenterna i närregionen. Försöket var mycket lyckat enligt Thomas Snellman. Han konstaterade att leta reda på de råvaror som behövdes tog lite mera tid än vanligt men matbudgeten höll. Eko behöver inte bli dyrare, den oskalade ekopotatisen var till och med billigare än den närodlade och skalade varianten som annars serveras.

Eko- och närmatsveckan fick mycket publicitet både i lokaltidningar, Radio Vega Österbotten och Landsbygdens Folk. Här kan ni se den korta videosnutten från Nykarleby Stad som projekt Boden producerat: Eko-Storkök.

Finland har världens största certifierade skogsområde för ekologisk insamling

Det finns en stor efterfråga på ekologiska skogsprodukter.
Vi i Finland har världens största certifierade skogsområde för ekologisk insamling!
I Österbotten har de senaste åren ca 100 skogsägare totalt certifierat ett ekologiskt skogsområde på ca 3000 hektar.

Läs mera i artikeln på hemsidan: www.ekonu.fi 

HÄNDELSEKALENDER
EKOTANKESMEDJA 2018

Planeringen är i full gång inför Ekotankesmedja 2018 som ordnas i Helsingfors
onsdagen den 28 mars.

Det blir ett mycket intressant program med bland annat föreläsare Vibhoda Holten (VitalAnalyse) från Norge. Vi kommer också att få bekanta oss med pilotprojektet Foodhub – en ny modell för insamling, marknadsföring och distribution av närmat. Resten av programmet blir offentligt inom kort...
Ekotankesmedjan ordnas traditionsenligt av Projekt EkoNu! och SLC.

Ekogrundkurser våren 2018

En fem dagar lång ekogrundkurs ska vara avlagd före ansökan om ekoväxtodlingsförbindelse (vilken berättigar till ekostödet).

ÖSTERBOTTEN

Kursen pågår, resterande dagar är onsdag 7.2, torsdag 15.2 och tisdag 20.2 mellan kl. 9.00-15.30.
Ekogrundkursen arrangeras av Yrkesakademin i Österbotten. Platsen är YA! Auditoriet i A-huset, Kungsgårdsvägen 37 A, 65 380 Vasa. Mer information Roger Frants: roger.frants@yrkesakademin.fi 

NYLAND

Kursen ordnas i mars följande dagar: torsdag-fredag 8-9.3., torsdag-fredag 22-23.3. samt en exkursionsdag i april (datum bestäms senare tillsammans med deltagarna på kursen). Ekogrundkursen arrangeras av Nylands Svenska Lantbrukssällskap. Platsen är Västankvarn Gård i Ingå. Obs! Endast denna ekogrundkurs ordnas på svenska i Nyland inför växtsäsongen 2018. Ingen svenskspråkig kurs ordnas i Åboland.
Mer information om kursprogrammet kommer senare under vårvintern på EkoNu!s hemsida, samt på www.nsl.fi. Förfrågningar och förhandsanmälan riktas till sällskapets ekorådgivare Micaela Ström (micaela.strom@nsl.fi, 044-380 7771) eller Torbjörn Lönnfors (torbjorn.lonnfors@nsl.fi, 0400-860 635)

EKODJURKURS (2 dagar som förutsätts vid ansökan om ekohusdjursförbindelse)

I Österbotten ordnas ekohusdjurskursen 21-22.3. Mer info här!
Ekodjurkurs ordnas i Nyland på svenska endast om tillräckligt stort intresse finns (intresseanmälan till Micaela Ström, så fort som möjligt)

- Micaela Ström, EkoNu!